This post was originally published on this site
Στην εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ανοικτές Βιβλιοθήκες Ανοικτές Ιδέες», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάτρα, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΕΑΠ να δημιουργήσει ένα Δίκτυο Βιβλιοθηκών στην Δυτική Ελλάδα.
Ο κ. Ζαΐμης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά αυτή η κίνηση στις μέρες μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Για να καταλάβουμε περισσότερη την σημασία και την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας σας αυτής, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι με βάση επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2022 είχαμε στην Ελλάδα καταγεγραμμένες 347 επίσημες βιβλιοθήκες, από την Εθνική Βιβλιοθήκη, μέχρι τις 40 δημόσιες, 139 δημοτικές βιβλιοθήκες και 167 βιβλιοθήκες νομικών προσώπων (επιστημονικών Φορέων, Συλλόγων, βιβλιοθήκες νομικών προσώπων δημοσίου Δικαίου κ.ο.κ.). Σήμερα, συμπληρώνοντας σχεδόν πέντε χρόνια μετά, οι βιβλιοθήκες που είναι καταγεγραμμένες είναι 237.Έχουμε μια σημαντική μείωση στις διαθέσιμες αυτές πηγές γνώσης, ιστορίας, πολιτισμού και τέχνης η οποία είναι χαρακτηριστική. Με βάση τις ίδιες έρευνες, αυτό δεν συνέβη γιατί μειώθηκε το ενδιαφέρον των αναγνωστών αφού, τόσο στον δανεισμό βιβλίων όσο και στην γενική αναγνωστική κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερότητα. Απλώς, με την ψηφιακή εποχή και την εύκολη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, αρκετοί και από τους Φορείς που θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες διαφύλαξης των βιβλιοθηκών στη χώρα μας χαλάρωσαν, δεν έκαναν όσα έπρεπε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα”.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως «έχοντας μια μικρή εκδοτική εταιρεία γνωρίζω καλά τη δυναμική και την σημασία που έχει το βιβλίο ως μια διαχρονική σταθερή αξία που πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση αλλά και στην πνευματική και πολιτιστική μας ζωή» και επαίνεσε τον παριστάμενο Πρύτανη του ΕΑΠ, Μανώλη Κουτούζη και τους συνεργάτες του«για την πρωτοβουλία που θα υπηρετήσει μια σημαντική ανάγκη που είναι η διασυνδεσιμότητα όλων των βιβλιοθηκών που θα έχουμε στην Δυτική Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του διαβεβαίωσε πως από την πλευρά της Περιφέρειας θα υπάρξει κάθε δυνατή βοήθεια, αναφέροντας: «Προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας αλλά και συνολικά ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορούμε για να στηρίξουμε την πολύτιμη κληρονομιά μας αλλά και για να ενθαρρύνουμε νέες εκδοτικές προσπάθειες που θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουν τον χώρο τους στην Δυτική Ελλάδα και παντού στην χώρα μας»
Home News




Add Comment