ΥΓΕΙΑ

Προτάσεις της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας για ρυθμίσεις στον αιγιαλό και τις παραλίες

This post was originally published on this site

Με αφορμή την συζήτηση και την διαμόρφωση προτάσεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί την 22η Ιουλίου  2026 σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και τις παραλίες ( αρθ. 71-75 του Ν.5313/2026 – ΦΕΚ Α’ 102/25/06/2026) η Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας καταθέτει προς κάθε εμπλεκόμενο τις παρακάτω προτάσεις :

  1. Πάγια θέση μας είναι η προστασία και κατοχύρωση των δημόσιων εκτάσεων με ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και επισκεπτών σε αυτές με ξεκάθαρες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτροπής των όποιων προσπαθειών ιδιωτικοποίησής τους
  2. Η παραχώρηση της αρμοδιότητας στους Δήμους οφείλει να πραγματοποιηθεί με πλήρη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται καθώς και την διάθεση πόρων για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις επιτρεπόμενες χρήσεις
  3. Με δεδομένο ότι η επισπεύδουσα υπηρεσία για την διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας είναι η Κτηματική επιβάλλεται η όποια αρμοδιότητα παρεμβάσεων και έργων να βαρύνει την ίδια και συναρμόδιους κρατικούς φορείς και όχι να γίνεται υποκατάσταση των ευθυνών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και αποθηκευτικούς χώρους.
  4. Προτείνεται να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για θεσμοθέτηση προηγούμενης σύστασης και εύλογης προθεσμίας συμμόρφωσης πριν από την υποβολή διοικητικών προστίμων με κατοχύρωση δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου.
  5. Να υπάρξει μείωση των επιβαλλόμενων προστίμων σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης και διαχωρισμός των παραβάσεων που διαπιστώνονται ανάλογα με την βαρύτητά τους και την σοβαρότητα των αυθαίρετων παρεμβάσεων που έχουν διαπιστωθεί.
  6. Με δεδομένο ότι λόγω φυσικών φαινομένων και διάβρωσης των εδαφών διαπιστώνεται μεταβολή της ακτογραμμής να υπάρξει ειδική πρόβλεψη περί μη επιβολής κυρώσεων διότι δεν υφίσταται υπαιτιότητα του παραχωρησιούχου.

Home News