ΣΤΗΛΕΣ

Όλα όσα χάνουμε όταν βιαζόμαστε να μεγαλώσουμε

This post was originally published on this site

Η Erika Christakis είναι πρώην ακαδημαϊκό μέλος του Κέντρου Έρευνας για το Παιδί στο Yale και η συγγραφέας του βιβλίου «Η σημασία του να είμαστε μικροί»: Τι χρειάζονται πραγματικά τα μικρά παιδιά από τους μεγάλους».

Η κα Christakis αναφέρει ότι έχουμε φτάσει σε μια επικίνδυνη στιγμή για τα μικρά παιδιά: Τους συμπεριφερόμαστε όλο και περισσότερο ως προϊόντα και κινδυνεύουμε «να χάσουμε το παιδί στην παιδική ηλικία».

Αντί να επιβάλλουμε ενήλικες προσδοκίες, ισχυρίζεται, οι γονείς και οι δάσκαλοι χρειάζεται να βγάλουν τις παρωπίδες και να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών – μια αλλαγή οπτικής που θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε και να καλλιεργήσουμε τις μοναδικές τους ικανότητες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο edutopia, η κα Christakis δήλωσε: «Τα ταξίδια που έκανα σε όλο τον κόσμο και από τις συζητήσεις μου με γονείς και εκπαιδευτές από διάφορα πλαίσια και περιβάλλοντα, έχω πειστεί ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το παιδί στην παιδική ηλικία. Η ιδέα ότι υπάρχει κάτι πολύτιμο στο να είσαι παιδί – με τις παιδικές επιθυμίες και ανάγκες – φαίνεται ότι έχει αποκαθηλωθεί».

Συνεχίζει λέγοντας: «Η βίωση της παιδικής ηλικίας είναι κρίσιμης σημασίας επειδή βλέπουμε την υπογραφή της πρώιμης παιδικής εμπειρίας κυριολεκτικά στα σώματα των ανθρώπων: η διάρκεια ζωής είναι μεγαλύτερη και οι κοινωνικοοικονομικές τους ικανότητες είναι πιο ισχυρές όταν έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσω του παιχνιδιού και της δόμησης βαθιών σχέσεων, και όταν δίνουμε την ευκαιρία στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους τους να αναπτυχθούν μέσα σε ένα πλούσιο περιβάλλον χωρίς το στοιχείο της βιασύνης. Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ το ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι απλά μίνι-ενήλικες».

Η ίδια αναφέρεται στην ενηλικοποίηση, στην αποτυχία δηλαδή να δούμε τον κόσμο μέσα από την οπτική ενός παιδιού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να σπάσουμε τον κύκλο. Χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τον κόσμο από την οπτική ενός παιδιού.

Βλέπουμε την ανάπτυξή τους μέσα από τα μάτια ενός ενήλικα και φανταζόμαστε ότι δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε τίποτα σκάβοντας στην άμμο για μία ώρα, οπότε πρέπει αυτός ο χρόνος να αφιερωθεί μπροστά από ένα βιβλίο μαθηματικών. Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγο χρόνο περνούν τα παιδιά σε εξωτερικό περιβάλλον στις μέρες μας».

 

 

enallaktikidrasi.com

The post Όλα όσα χάνουμε όταν βιαζόμαστε να μεγαλώσουμε appeared first on Newsitamea.gr.

https://www.newsitamea.gr/category/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1/feed/