ΥΓΕΙΑ

Χαράλαμπος Γώγος: «Το καλύτερο lockdown είναι η χρήση μάσκας» – Σε ποιες ηλικίες μετακινείται η αύξηση κρουσμάτων

This post was originally published on this site

Είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, πριν μπει ο χειμώνας και δυσκολέψει η κατάσταση ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας, ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτή η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, δηλαδή λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε, αν δεν προσέξουμε τώρα το σύστημα υγείας ίσως να “λυγίσει”, ακόμη και αν τα μέτρα μειώσουν τα περιστατικά της γρίπης. Τα κρούσματα από την 1η Αυγούστου οφείλονται κυρίως σε εσωτερικές μολύνσεις και όχι στους τουρίστες, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά τα ποσοστά μετάδοσης.

Επισήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού μετακινείται σταδιακά από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, από τις ηλικίες των 20-29 ετών, η αύξηση των κρουσμάτων μετακινείται προς τα δεξιά, δηλαδή προς τις ηλικίες 50-60. “Ηλικίες που δεν είναι μακριά από τη βαριά νόσηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Γώγος.

Επιδημιολογικά στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου σε συνολικά 6.320 κρούσματα

  •  Το 13% (842 κρούσματα) ήτα τα εισαγόμενα
  • Τα  30% είναι ασυμπτωματικά
  • Το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Τρόποι μετάδοσης

  • Σε επαγγελματικούς χώρους και νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν οι 698 μολύνσεις
  • Στις κλειστές δομές καταγράφηκαν 168 κρούσματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα λόγω θνησιμότητας γι’ αυτό και άλλαξαν οι οδηγίες

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανέφερε ο καθηγητής και υγειονομικά απλώς δυσάρεστη διότι το σύστημα υγείας μπορεί σε αυτή τη φάση να την αντιμετωπίσει. Εντούτοις, «τώρα πρέπει να περιορίσουμε την κατάσταση. Πρέπει να φυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα και να προσέξουμε τα νοσοκομεία. Κατάλληλη επιτήρηση και τεστ που έχουν αυξηθεί και βοηθούν στην έγκαιρη  ανίχνευση κρούσματος θα μας βοηθήσουν. Πρέπει όμως και οι πολίτες να προσέχουν», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος κατέληξε ότι θα πρέπει να βάλουμε ότι μέσα και δυνατότητες έχουμε ενόψει της χειμερινής περιόδου.

 

Iatropedia.gr

The post Χαράλαμπος Γώγος: «Το καλύτερο lockdown είναι η χρήση μάσκας» – Σε ποιες ηλικίες μετακινείται η αύξηση κρουσμάτων appeared first on Newsitamea.gr.

Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο -Newsitamea.gr%d bloggers like this: