ΠΑΙΔΙ

Τι προκαλεί το παιδικό άγχος και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί;-ΦΩΤΟ

This post was originally published on this site

Ποιοι λόγοι μπορούν να αγχώσουν ένα παιδί;

Τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται άγχος για διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την ηλικία τους.

Tο άγχος είναι ένα συναίσθημα, που μπορεί να τα απογοητεύσει, να τα τρομάξει και να γίνει ανυπόφορο. «Tο άγχος είναι μία εμπειρία που μπορεί να τη βιώσει ο καθένας. Χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να νιώθουμε έτσι» αναφέρει  η ειδικός σε θέματα παιδικής ανάπτυξης και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Yale, Denise Daniels.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους;

Συνήθως οι επιπτώσεις του άγχους είναι ορατές στη συμπεριφορά, τον ύπνο, το φαγητό ή τη διάθεση του παιδιού. Κλαίει με το παραμικρό ή δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Πιθανόν να δείχνει φοβισμένο ή αναστατωμένο, να αρνείται να κάνει πράγματα ή να μη θέλει να μιλήσει. Λόγω του άγχους ενδέχεται να έχει νευρικότητα ή δύσπνοια, να νοιώθει “πεταλούδες” στο στομάχι του, ξηροστομία ακόμα και ταχυπαλμία.

«Παραμείνετε ήρεμοι όταν το παιδί σας περνάει άγχος. Όταν συμβαίνουν πράγματα, μας κάνουν νευρικούς, αλλά μπορείτε να διαχειριστείτε όλο αυτό. Αν δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον και καθησυχαστικό, το παιδί σας θα αναπτύξει δεξιότητες, που θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί όλα αυτά τα συναισθήματα», εξηγεί η Daniels.

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές άγχους;

Εάν το παιδί σας έχει διαταραχή άγχους, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το βοηθήσετε:

• Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Αν δυσκολεύεστε, απευθυνθείτε σε ειδικό.

Δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε στην gallery που ακολουθεί:

Βοηθήστε το να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Ακούστε το και αφήστε το να γνωρίζει ότι το κατανοείτε, το αγαπάτε και το αποδέχεστε .

Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός. Μην το αφήσετε να παραιτηθεί ή να αποφύγει αυτό που φοβάται.

Δείξτε υπομονή. Χρειάζεται χρόνος για ν΄αρχίσει το παιδί να αισθανθεί καλύτερα. Αν δείτε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται ή ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Με πληροφορίες από kidshealth.org

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

https://www.newsitamea.gr/category/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9/feed/%d bloggers like this: