TRAVEL

Τα μυστικά του κεραμίστα: Tips για πραγματικά food safe κεραμικά

This post was originally published on this site

Τα τελευταία χρόνια, τα χειροποίητα κεραμικά κερδίζουν σταθερά έδαφος στα τραπέζια των εστιατορίων, καθώς προστίθενται ολοένα και περισσότερες νέες επιλογές στην αγορά. Υπάρχουν κάποια κρίσιμα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι του F&B για να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Κρίσιμη για την αντοχή ενός κεραμικού σκεύους είναι η θερμοκρασία στην οποία το έψησε ο δημιουργός του. Ο διακόπτης πρέπει να είναι στο μάξιμουμ και να ψήσει ο δημιουργός τα κεραμικά του σκεύη στους 1.270 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτήν την θερμοκρασία, τα αντικείμενα γίνονται τόσο ανθεκτικά που ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να προκύψουν κατά την χρήση τα εκνευριστικά εκείνα σπασιματάκια ή να φύγουν μικρά κομματάκια φλοίδας. Το ψήσιμο σε πολύ ψηλή θερμοκρασία έχει άλλο ένα πλεονέκτημα: κλείνει τους πόρους του πηλού, με αποτέλεσμα αυτός να μην απορροφά νερό, λάδι ή άλλα συστατικά. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι κλειστοί πόροι δεν επιτρέπουν να δημιουργηθούν εστίες βακτηρίων.

Ό,τι λάμπει δεν είναι… για φάγωμα

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ποια χειροποίητα κεραμικά είναι ασφαλή για να το σερβίρισμα τροφίμων και ποτών. Ο δημιουργός πρέπει να ακολουθεί τις αμερικάνικες προδιαγραφές ISO όσον αφορά στα συστατικά των γυαλωμάτων του, τα οποία καλό είναι να φτιάχνει με δικές του συνταγές. Το μικρό μυστικό που αξίζει να γνωρίζουμε ως προς τα γυαλώματα είναι ότι υπάρχουν χρώματα που απαιτούν μεγάλη ποσότητα οξειδίων μετάλλων για να γίνουν. Τα βαθυχάλκινα, για παράδειγμα, θέλουν πολύ μαγγάνιο, γεγονός που τα κάνει ακατάλληλα για τρόφιμα. Αξίζει να προτιμάμε κεραμικά από δημιουργούς που φτιάχνουν μόνοι τα γυαλώματά τους και που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ασφαλές να βάλουν μέσα και σε ποια ποσότητα.

Test it yourself

Ένα μικρό «πείραμα» που μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα μας για να τσεκάρουμε κατά πόσο τα κεραμικά μας σκεύη είναι food safe είναι να τα χρησιμοποιήσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή να τα πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτων. Αν δούμε ότι τα χρώματα του σκεύους ξεθωριάζουν, τότε θα ήταν συνετό να μην τα χρησιμοποιούμε για το φαγητό μας.

For your eyes only

Τα σκεύη που φτιάχνονται στο χέρι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν στο επιθυμητό μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Έτσι, προσαρμόζονται άψογα στις λειτουργικές ανάγκες και στην εικόνα που επιθυμεί ο επαγγελματίας να χαρακτηρίζει τα πιάτα του. Κομψά αντικείμενα, με έμφαση πάντα στην σχέση ποιότητας-τιμής, μπορούν να κατασκευαστούν και για διακοσμητική χρήση (κεραμικά βάζα, φωτιστικά κ.λπ.).

Το άρθρο Τα μυστικά του κεραμίστα: Tips για πραγματικά food safe κεραμικά εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Τα μυστικά του κεραμίστα: Tips για πραγματικά food safe κεραμικά