ΠΑΙΔΙ

Σας χτυπάει το παιδί σας όταν δε του κάνετε τα χατίρια; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

This post was originally published on this site

Το παιδί στην νηπιακή ηλικία προσπαθεί να καταλάβει το σώμα και τις δυνατότητές του. Επίσης θέλει να δει τι είναι σωστό να κάνει σε έναν άλλον άνθρωπο και τι λάθος. Προσπαθεί να αντιληφθεί τα όρια τα δικά του αλλά και τα όρια των άλλων.

Έτσι πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία ξεκινούν να χτυπούν τους γονείς τους, είτε από νεύρα είτε από χαρά. Φυσικά δεν έχουν ως σκοπό να κακοποιήσουν τους γονείς, ούτε είναι κάποιας μορφής ασέβεια. Απλά, δεν ξέρει ακριβώς πως να εκδηλώσει έντονα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός ή η λύπη ή η χαρά.

Μην του δώσετε να καταλάβει ότι αυτό που κάνει “έχει πλάκα”.

Η πρώτη αντίδραση πολλών γονιών όταν το παιδί τους, τους χτυπήσει για πρώτη φορά, σε πολλές περιπτώσεις είναι το γέλιο. Αυτό το κάνουν είτε επειδή ξαφνιάζονται και όντως τους φαίνεται αστείο αυτό που συνέβη είτε επειδή δεν ξέρουν πως αλλιώς να αντιδράσουν.

Όμως είναι σημαντικό από την πρώτη στιγμή να κάνετε παρατήρηση στο παιδί και να του εξηγήσετε πως αυτό που έκανε δεν είναι σωστό, γιατί σας πόνεσε και δεν πρέπει να πονάει τους άλλους ανθρώπους. Το παιδί είναι σε θέση να το αντιληφθεί αυτό έστω και σε μέσες άκρες.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο έχει πλάκα, είναι παιχνίδι ή δεν σας πειράζει. Γιατί μετά θα το συνεχίσει μόνο και μόνο για να σας κάνει να γελάσετε.

Πως να σταματήσουμε το παιδί εκείνη την στιγμή

Αν τα νεύρα του παιδιού είναι ανεξέλεγκτα τότε κρατήστε του τα χέρια με ψυχραιμία και με χαμηλωμένο τόνο φωνής πείτε του να ηρεμήσει και να μην φωνάζει. Στην συνέχεια απομακρύνετε το παιδί από το μέρος που του δημιουργήθηκαν τα νεύρα και αφήστε το λίγο μόνο του να ηρεμήσει αν χρειαστεί. Έπειτα εξηγήστε του ότι σας πόνεσε και ότι δεν ήταν σωστό.

Η δική σας ψυχραιμία βοηθάει

Κανένα παιδί δεν μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όταν η μαμά ή ο μπαμπάς ωρύονται. Αν θέλετε λοιπόν το παιδί να ηρεμήσει εκείνη την στιγμή, θα πρέπει εσείς να διατηρήσετε τους τόνους χαμηλούς. Με το να ξεκινήσετε να φωνάζετε και να το μαλώνετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ανεβάσετε τις εντάσεις και να το τρομάξετε.

Δείξτε στο παιδί πως να αντιδράει

Αν το παιδί ακόμη δεν ξέρει να μιλάει μπορείτε να του δείξετε μερικά κολπάκια για να πει αυτό που θέλει. Για παράδειγμα κινήσεις με τα χέρια που θα δείχνουν το “δώσε μου αυτό”, “σταμάτα το αυτό” κλπ. Έτσι το παιδί θα μάθει να αντιδράει μέχρι να μάθει να μιλάει.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Κι αν το παιδί σας ακούσει και ξεκινά να κάνει αυτά που του λέτε, φυσικά και πρέπει να το επιβραβεύσετε. Η επιβράβευση μπορεί να είναι μία βόλτα στην παιδική χαρά, ένα δώρο, μία λεκτική επιβράβευση, μία αγκαλιά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το νερό και το φαγητό γιατί αυτά τα δύο είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και όχι επιβράβευση.

Μάθετε στο παιδί να ζητάει συγγνώμη

Η συγγνώμη είναι πολύ σημαντική και το παιδί θα πρέπει να μάθει να την λέει ή και να την δείχνει. Καταρχάς για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να δείξετε εσείς το καλό παράδειγμα. Ζητήστε στο παιδί συγγνώμη αν κάνετε κάπου λάθος ή στους άλλους δικούς σας ανθρώπους.

 

govastileto.gr

The post Σας χτυπάει το παιδί σας όταν δε του κάνετε τα χατίρια; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε appeared first on Newsitamea.gr.

https://www.newsitamea.gr/category/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9/