Εφάμιλλα με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών και δη των Η.Π.Α είναι τα αποτελέσματα από την ταυτόχρονη εφαρμογή της Ορθοπεδικής και της Πλαστικής Χειρουργικής στην αντιμετώπιση μικτών βλαβών οστών και μαλακών μορίων των Άνω και Κάτω Άκρων!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν καταξιωμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί που συμμετείχαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» και αξιολόγησαν δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14-17 Ιουνίου 2023) με διεθνή συμμετοχή και διοργανώθηκε από τα νοσοκομεία ΚΑΤ και ΑΤΤΙΚΟΝ.
«Η ταυτόχρονη εφαρμογή της σύγχρονης ορθοπεδικής και της πλαστικής χειρουργικής, με τη μεταφορά αυτόλογων μισχωτών ή ελεύθερων αγγειούμενων μοσχευμάτων για την κάλυψη οστών (σε πόδια και χέρια) στη χώρα μας, δίνει εφάμιλλα και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα από πολλές ανεπτυγμένες χώρες» ανέφερε ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
Στο συνέδριο ο κύριος Ιγνατιάδης, παρουσίασε τα περιστατικά της καριέρας του, τα οποία αντιμετώπισε σε συνεργασία με το συνάδελφό του κύριο Β. Πολυζώη expert στην διόρθωση και επιμήκυνση του οστικού τμήματος των τραυμάτων κατά την δεκαετία 2002-2012.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Η ταυτόχρονη εφαρμογή Ορθοπεδικής και Πλαστικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια στην κάλυψη των οστών με αγγειούμενα μοσχεύματα, έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ακρωτηριασμών και δη παραγωγικών ανθρώπων.
Σε ετήσια βάση, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται εκατομμύρια βαρείς τραυματισμοί σε πόδια και χέρια. Η πλειοψηφία των τραυματιών αυτών δυστυχώς έχαναν μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα μέλη τους. Οι περισσότεροι από τους ακρωτηριασμούς αυτούς οφείλονται κυρίως σε:
Ø Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά),
Ø Νεοπλασίες,
Ø Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι),
Ø Μολύνσεις,
Ø Πολεμικά Τραύματα,
ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η εξέλιξη στην μικροχειρουργική δίνει πλέον την δυνατότητα στους χειρουργούς να επιλέγουν το μόσχευμα που θα μεταφερθεί για την κάλυψη των οστών.
«Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή αφού δεν θυσιάζονται βασικές αρτηρίες, είναι δε ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95%» διευκρίνισε ο κ. Ιγνατιάδης.
Η επιτυχία έχει σχέση με την εμπειρία και τις γνώσεις του μικροχειρουργού.
Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί:
Ø λιγότερο χρόνο σε σχέση με πιο πολύπλοκες και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις που διαρκούν 4-5 ώρες και
Ø αποφεύγεται η μακροχρόνια νοσηλεία, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά και το τελικό κόστος που επιβαρύνει τον ασθενή ή την ασφάλεια του.
Τα αυτόλογα μοσχεύματα είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό). Τα μοσχεύματα αυτά μεταφέρονται από τους μικροχειρουργούς μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.
Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια, προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί μετά από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.
www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,
τηλ. 210 6974280, κιν. 6944251529.
Add Comment