ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εισφορές οδηγούν σε μεγαλύτερες συντάξεις για 900.000 επαγγελματίες

This post was originally published on this site
https://tempo24.news/sites/default/files/articles/2020/02/02/atm1-696x462.jpg

Με το νέο ασφαλιστικό του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου, να είναι πια προ των πυλών, βλέπουν το φως κρίσιμες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” (2.2.2020), μετά την ψήφισή του θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και 900.000 επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να επιλέξουν για πρώτη φορά ασφαλιστική κατηγορία, αρχίζοντας έτσι το… χτίσιμο της σύνταξής τους.

Μάλιστα το δίλημμα θα έχει καταληκτική προθεσμία, τα τέλη του Απριλίου.

Καθοριστικό ρόλο για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών διαδραματίζει στο νέο σύστημα που θα ισχύσει από 1/1/2020, η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη).

Και αυτό επειδή η πλειονότητα των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εκτιμάται ότι μεταξύ 2002 – 2019 έχουν κατά μέσον όρο καταβάλλει εισφορά 240 ευρώ που οδηγεί σε συντάξιμες αποδοχές κατά μέσον όρο κοντά στα 1.200 ευρώ.

Όποιος, λοιπόν, επιλέξει να πληρώνει μόνο την ελάχιστη εισφορά θα έχει και μικρότερη σύνταξη, ενώ όποιος θελήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω τότε επιβραβεύεται με μία καλύτερη σύνταξη, ιδιαίτερα τώρα που τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήθηκαν.

Πιο απλά: Όσα πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας τόση σύνταξη θα πάρει

Δηλαδή, όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια, καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και άνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως.

Θα υπάρξουν μία υποχρεωτική κατηγορία και πέντε προαιρετικές, ενώ μια ειδική 7η υποκατηγορία θα είναι διαθέσιμη μόνο στους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία θα ανέρχεται στα 220 ευρώ τον μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας).

Οι υπόλοιπες πέντε προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ τον μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος.

Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών του, πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος και πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισφορών θα πηγαίνει για την κύρια σύνταξη και το υπόλοιπο για τις ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Έτσι, όσο περισσότερα χρήματα πληρώνει ένας επαγγελματίας ως εισφορά, τόσο περισσότερα θα πηγαίνουν για την κάλυψη της σύνταξής του.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ.

πηγή: Καθημερινή

https://rss.app/feeds/ndF0xSEQRfXD0Z7k.xml

%d bloggers like this: