ΥΓΕΙΑ

Μαύρη χήρα Τι είναι η δηλητηριώδης αράχνη και τι επιπλοκές προκαλεί το τσίμπημά της

This post was originally published on this site

Η αράχνη “μαύρη χήρα” είναι δηλητηριώδης και το τσίμπημά της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ένα βρέφος 10 μηνών, δίνουν οι γιατροί στο νοσοκομείο Πατρών, μετά από τσίμπημα που δέχθηκε από τη σπάνια και δηλητηριώδη αράχνη “μαύρη χήρα”.

Το τσίμπημα της αράχνης προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα του βρέφους στην Αμφιλοχία.

Τι είναι όμως η αράχνη “μαύρη χήρα” και πόσο επικίνδυνη αν μας τσιμπήσει;

Η “μαύρη χήρα” είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.

Tο δηλητήριο της “μαύρης χήρας” αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και να οδηγήσει στον θάνατο.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η συγκεκριμένου τύπου αράχνη υπάρχει στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα τρία πιθανά κρούσματα της αράχνης “μαύρης χήρας”. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και το τρίτο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Όλοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κάθιδροι με έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από το δήγμα, αλλά και στην περιοχή της όσφυος ή των κάτω άκρων, συμπτώματα από το καρδιοναπνευστικό και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας.

Όλοι οι ασθενείς μετά την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από τα νοσοκομεία. Ένας μόνο εκ των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ανάρρωσε όμως πολύ σύντομα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο έντομο δεν βρέθηκε.

 

thetoc.gr

 

The post Μαύρη χήρα Τι είναι η δηλητηριώδης αράχνη και τι επιπλοκές προκαλεί το τσίμπημά της appeared first on Newsitamea.gr.

Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο -Newsitamea.gr%d bloggers like this: