ΣΤΗΛΕΣ

Κρίσεις πανικού: Τα ξαφνικά συμπτώματα της οδυνηρή εμπειρίας και 4 τρόποι για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους

This post was originally published on this site

Οι κρίσεις πανικού οφείλεται σε σοβαρό συναισθηματικό άγχος, λόγω της υπερβολικής πίεσης που βιώνει ένας άνθρωπος και τα συμπτώματα τους είναι αρκετά σκληρά, αν και υπάρχει τρόπος να τις αντιμετωπίσετε.

Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Έρχονται και φεύγουν σε μικρές περιόδους και διαρκούν 5-20 λεπτά.

Μετά το ξέσπασμα, ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να νιώθει εξαντλημένο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας προετοιμάζει το σώμα σας για τον πραγματικό κίνδυνο και χρειάζεται ενέργεια γι’ αυτό.

Όσοι πάσχουν από κρίσεις πανικού, μερικές φορές νιώθουν πόνους στο σώμα και πηγαίνουν συχνά στο γιατρό. Πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή για τη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια των κρίσεων, μπορεί να βιώσετε μια αίσθηση ουτοπίας, σαν να βλέπετε τον εαυτό σας έξω από το σώμα σας. Μπορεί να μην αναγνωρίζεται το μέρος.

Πρόκειται για μία πολύ προσωπική εμπειρία. Σπάνια αποκαλύπτει η συμπεριφορά ενός ατόμου ότι βιώνει μία κρίση τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σύμφωνα με μία θεωρία, οι κρίσεις πανικού είναι κληρονομιά των προϊστορικών προγόνων μας. Σε καταστάσεις επικίνδυνες ή απειλητικές για τη ζωή τους, το σώμα τους προετοιμαζόταν να επιτεθεί ή να τρέξει. Η γρήγορη αναπνοή, η κλιμάκωση των αντανακλαστικών και η υπερβολική εφίδρωση, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μηχανισμού επιβίωσης. Σήμερα κάθε στρεσογόνα κατάσταση προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, κι ας μην υπάρχει κάποια απειλή για τη ζωή μας.

Κρίσεις πανικού: Τι μπορείτε να κάνετε για να τις ελέγξετε

Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει πραγματική απειλή για τη ζωή σας. Μπορείτε να ελέγξετε τις κρίσεις πανικού σας. Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί τι μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την έναρξη μιας κρίσης.

Κρίσεις πανικού: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε δια παντός

Μία ψυχολόγος συνιστά να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές:

Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις
Μάθετε να χαλαρώνετε (να κοιμάστε καλά, να ξεκουράζεστε τακτικά, να τρώτε υγιεινά και να κάνατε διαλογισμό)
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό και ελέγξτε ολόκληρο το σώμα σας
Προσπαθήστε να βρείτε έναν λόγο για την εμφάνιση των κρίσεων και αντιμετωπίστε τον ορθολογικά

 

.

The post Κρίσεις πανικού: Τα ξαφνικά συμπτώματα της οδυνηρή εμπειρίας και 4 τρόποι για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους appeared first on Newsitamea.gr.

https://www.newsitamea.gr/category/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1/feed/%d bloggers like this: